Coaching

Što je coaching

Ima mnogo definicija coachinga. Meni najdraža je ona od Hrvatske Udruge za Coaching čiji sam član:

„Coaching je privremeni profesionalni odnos u kojemu se klijentu/tici pomaže u postizanju izvrsnih rezultata u njegovoj ili njezinoj karijeri, organizaciji i životu. U procesu coachinga klijenti/tice produbljuju vlastito učenje, kreiraju vlastite rezultate, te unaprjeđuju kvalitetu svoga života.“

Osobno mislim da se svi mi, prije ili kasnije, u svom privatnom ili poslovnom životu nađemo u situaciji kada vlastitim iskustvom i sposobnostima ne vidimo rješenje situacije u kojoj se nalazimo. Najčešće tada tražimo savjet nama bliskih osoba, obitelji, prijatelja ili iskusnijih kolega. Iako nam oni žele dobro, njihovo mišljenje ili savjet najčešće dolazi iz njihove mentalne mape, odnosno iz njihovih cipela. U NLPu se to zove „mapa nije teritorij“, tj. svatko od nas doživljava određenu situaciju na temelju vlastitih životnih iskustava, sustava vrijednosti te percepcije istih. Jeste li ikada prisustvovali nekom događaju sa drugom osobom koja je taj isti događaj doživjela dijametralno suprotno od vas? Dok ste vi bili na npr. najboljem koncertu, druga osoba se dosađivala?

Sa druge strane, coach ima iskustvo, znanje i alate da nepristrano sagleda tvoju situaciju, da analizira izazov, detektira uzroke, stvarnost u kojoj se nalaziš te da zajedničkim snagama iznađete najbolji način za njeno rješavanje.

Za koga je (executive) coaching?

Smatram da je executive coaching najučinkovitiji ukoliko je proveden sa nekim tko ima praktično iskustvo u području gdje ti trebaš podršku. Prije nego sam se odlučio za certifikaciju iz executive coachinga, proveo sam više od 20 godina na različitim management funkcijama u internacionalnoj kompaniji. Kroz godine, imao sam prilike voditi >20 milijuna dolara vrijedno tržište Centralne Europe i, u godini kada sam otišao vodio sam globalne strateške kupce za regiju EMEA (Europe, Middle East and Africa) vrijednosti > $40 milijuna dolara.

Premda sam odlučio da je za mene došlo vrijeme da radim nešto drugo, iskustvo i znanje koje sam stekao je za mene neprocjenjivo te smatram da može i tebi pomoći.

Osobno vjerujem svi mi trebamo coaching. Da, i dobar coach ima svog coacha! Ovo su neki od izazova gdje ti ja mogu pomoći:

  • Osjećaš da si zaglavio/la ili si na raskrižju i trebaš pomoć da bi otkrio/la svoj „zašto“ kako bi izgradio/la bolji život i imao/la uspješniju karijeru.
  • Imaš izazovne odnose u svom poslovnom okruženju. Možda sa kolegama, članovima tima ili sa managementom.
  • Preuzeo/la si novu, važniju poziciju u managementu.
  • Prolaziš kroz promjene u vodstvu ili provodiš promjene u kompaniji

„Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their own performance. It is helping them to learn rather than teaching them.“
– Timothy Gallwey –

Moj coaching pristup

Coaching angažman započinje sa besplatnim uvodnim sastankom, koji prije svega tebi omogućuje da ustanoviš da li sam ja pravi coach za tebe. Isto tako, ja ostvarujem uvid u tvoje specifične izazove kako bi mogli definirati najbolji pristup.
Prije prvog sljedećeg sastanka, a ovisno o inicijalnom sastanku, poslati ću ti dokument koji će ti pomoći da provedeš neko vrijeme u samo refleksiji. To nam omogućuje da maksimiziramo učinak coachinga i tvoje investicije.
Na prvom sastanku ćemo definirati koje su to tvoje specifične potrebe i ciljevi.
Na svakom sljedećem sastanku, prolazimo kroz prethodno dogovorene aktivnosti, te prolazimo kroz coaching proces.

Koji su ishodi coachinga sa mnom?

  • Osvještavanje sebe samoga
  • Bolje razumijevanje drugih
  • Osvijestiti (nove) načine kako odgovoriti na izazove
  • Graditi na vlastitim snagama
  • Izgraditi dugotrajnije i kvalitetnije odnose
  • Ostvariti što želiš

Gdje i kako se sastajemo?

Coaching susret je najbolje obaviti uživo, u za to predviđenom prostoru koji imam osiguran. Alternativno, imam dobra iskustva kroz „walking“ coaching susret npr. Maksimirom. Naravno, u današnje vrijeme coaching se provodi i virtualno koristeći npr. Zoom.

Ukoliko coaching susret uživo uključuje putovanje, ja ću doći k vama. Svi putni troškovi će biti naplaćeni dodatno.

Ukoliko si prepoznao da je coaching za tebe, imaš dodatnih pitanja ili misliš da ti ja mogu pomoći – javi mi se.