Kada koristimo ciljeve, a kada ishode i kako je to povezano sa trčanjem?

U pripremi ovogodišnjeg virtualnog polumaratona, ove sam godine kilometre skupljao trčeći sam po Savskom nasipu i Maksimiru te tako razmišljao zašto trčim obzirom da puno toga nije kao prije. Razmišljao sam koji je moj cilj, a koji ishod trčanja te kada zapravo u životu koristimo ciljeve, a kada ishode.

Proteklih tjedana istrčao sam, sada već tradicionalno, Zagrebački polumaraton i Zagrebački noćni cener, utrke koje posebno volim. Ove se godine zbog Covid-a, trčalo virtualno. Svatko je trčao svojom rutom, dok se metrika odvijala online.

Najiskrenije, nedostajala mi je energija i zajedništvo na startu utrke gdje tisuće trkača cupkaju na mjestu i nestrpljivo iščekuju početak utrke za koju su se mjesecima pripremali.
Nedostajala mi je obitelj koja me uvijek odano bodri negdje putem.
Nedostajali su mi Zagreb Runnersi koji uz nevjerojatnu energiju bodre iscrpljene trkače.
Drugim riječima, nedostajali su mi ljudi i zajedništvo.

Ove sam godine kilometre skupljao trčeći sam po Savskom nasipu i Maksimiru te tako razmišljao zašto trčim obzirom da puno toga nije kao prije. Razmišljao sam koji je moj cilj, a koji ishod trčanja te kada zapravo u životu koristimo ciljeve, a kada ishode. I onda mi je kliknulo.

Image by szfphy from Pixabay

Koja je zapravo razlika između cilja i ishoda?

Na primjeru mog trčanja – moj cilj je da želim istrčati polumaraton ispod 2 sata. Cilj je krajnja točka kojoj težimo na kraju određenog vremenskog razdoblja (polumaraton ispod 2 sata).

Ishod mog trčanja je želja da se osjećam dobro i da tako održavam svoje zdravlje, imam energije i koncentracije potrebne za privatni i profesionalni život.

Ishod je ono što ostaje NAKON ispunjenja cilja (da se osjećam dobro, da sam imam kondicije i energije).

Ishod dolazi kao posljedica ostvarenog cilja.

Zašto je važno definirati ishode?

I u profesionalnom i privatnom životu ciljevi moraju biti mjerljivi i uvijek, ali uvijek imaju krajnji datum. Na kraju vremenskog perioda, postavljamo nove ciljeve za slijedeći period i tako unedogled.

Međutim, često samo postavljanje cilja nije dovoljno ako ga ne prati motivirajući ishod.

Cilj može biti da na kraju određenog vremenskog perioda imam primjerice 5 kilograma manje nego danas. Ishod je osjećaj zadovoljstva koji prati te kilograme – kako vozim bicikl s djetetom, dok nosim namirnice na treći kat bez lifta ili dok trčim.

Ključ je u motivirajućem ishodu. Jer za sve što radimo treba nam motivacija. Čovjek jednostavno tako funkcionira. Moramo znati zašto i zbog čega to nešto radimo.

Iako mi je ovo peti Zagrebački polumaraton zaredom u kojem sam ostvario svoj zadani cilj, svake godine zaboravim u kojem sam vremenu (h) istrčao prethodni utrku (cilj)? S druge strane, osjećaj ispunjanja nakon svake utrke je ono što ostaje i puni mi baterije cijelu godinu u iščekivanju idućeg polumaratona (ishod). I to je nešto što me motivira da se svake godine uključim.

Coaching i ishodi

Mnoge coaching prakse, ističu da svaki coaching session treba započeti sa definiranjem cilja coachinga. Dobar coach će cilj uvijek nadograditi sa ishodom kojem težite na kraju coachinga.

Koji je ishod kojem ti težiš? Ako želiš da zajedno definiramo tvoje ishode u profesionalnom i osobnom životu – javi mi se.

Ako želiš i dalje pratiti moje tekstove, pretplati se na blog i newsletter.

Vjerujem u tebe!

Kristian

Share This