Kada reći NE?

U drugom filmu originalne trilogije “Ratovi zvijezda”, “The Empire Strikes Back”, učitelj Yoda podučava Luka Skywalkera o putevima Jedija.

Luke postaje obeshrabren svojom obukom i slabim napretkom te u jednom trenu kao odgovor na novi zadatak, kaže Yodi: “U redu, probat ću.” Yoda odgovara: “Ne. Ne probati. Učiniti ili ne učiniti. Ne postoji ‘probati’.”

Nedavno sam se našao u situaciji gdje sam trebao reći NE jednom potencijalnom projektu. Projekt mi je bio vrlo zanimljiv, ali ga nisam mogao napraviti u traženom vremenskom okviru.

Kao poduzetniku koji živi od klijenata, nije mi lako reći NE i ta me odluka mučila danima. Odlučio sam malo detaljnije istražiti zašto je tome tako.

Propitkivao sam se: “Da li da stisnem i izguram projekt na mišiće?”. Taj bi posao možda mogao otvoriti neke nove projekte i rezultirati novim poslovnim mogućnostima i sl…

Odgovor sam pronašao u osvještavanju svog primarnog talenta po Gallup® CliftonStrengths procjeni koji se zove Responsibility® (Odgovornost). Ljudi koji imaju izraženu (urođenu) odgovornost (kod mene na #1) preuzimaju psihološko vlasništvo nad onim što kažu da će učiniti. Predani su stabilnim vrijednostima kao što su poštenje i odanost. Imaju dubok osjećaj predanosti i osjećaju vlasništvo nad svojim obvezama. Osobe su od riječi, a drugi znaju da se mogu na takve osobe osloniti i vjerovati im.

Kod mene tako ne postoji stav “probat ću”. Postoji samo “učinit ću” ili “neću učiniti”, kao što Yoda kaže Luku Skywalkeru: 

“No. Try not! Do or do not, there is no try.'”

Kad pogledam u svom kalendaru već dogovorene i potvrđene projekte, jednostavno nemam prostora za napraviti taj još jedan projekt, a na zadovoljavajući način za klijenta i mene osobno.

Ako “stisnem” i probam, pitanje je kolika je cijena koju ću platiti na nekom drugom projektu, koliko ću sebi povećati nervozu i stres. Osvijestio sam sebi da mi odgovornost prema već dogovorenim projektima ne ostavlja mogućnost da bilo koji otkažem ili neki od njih napravim malo lošije kako bi „otvorio“ prostor za dodatni posao. Iz prijašnjih iskustava znam da bi najčešće u takvim situacijama završio svakodnevnim radom do sitnih noćnih sati uz visoko povećan nivo stresa koji nije djelovao pozitivno i motivirajuće. 

Razvoj na bazi snaga baziran je na našim urođenim talentima i uči nas kako se nositi s visokim osjećajem odgovornosti prema drugima kroz pažljivo promišljanje već preuzetih obveza i osvještavanje ovakvih situacija.

Zato sam u ovoj situaciji rekao NE.

Kako se vi nosite s reći NE? Što bi vi napravili?

Ako imate dodatnih pitanja ili želite implementirati razvoj na bazi snaga u vaše poslovanje, javite mi se, tu sam za vas.

Share This