Kako je vaša energija povezana sa radnom učinkovitosti i što možete napraviti da je poboljšate?

Sigurno ste nekada imali fantastičan dan na poslu. Sve vam je išlo za rukom, odradili ste nekoliko važnih sastanka, precrtali ste gotovo cijelu to-do listu i svega čega ste se taj dan primili ste učinkovito odradili. Puni energije, došli ste doma i imali ste dovoljno energije za sport, svoje najbliže, za pročitati knjigu ili pogledati film. Slijedeći dan, odlazite na posao puni pozitivnog naboja od jučer. Napravili ste uobičajenu pripremu – odredili prioritete, blokirali vrijeme u kalendaru, uklonili ste notifikacije i zasukali rukave. Međutim, danas vas jednostavno ne ide?

Stvari se rješavaju sporo, to-do lista samo raste, poslije ručka vas hvata umor pa se primate n-te kave ili kockice čokolade ne bi li pronašli taj atom energije i fokusa kako bi dan priveli kraju. Dolazite doma kasno i zreli ste za krevet. Kontemplirate o zadnja dva dana i pitate se koja je magična formula? Kako da imate seriju učinkovitih dana, tjedana, mjeseci?

Moj ‘aha moment se dogodio nakon što sam pročitao slijedeći citat “THE POWER PLANT DOES NOT HAVE ENERGY, IT GENERNATES IT”  od Brendona Burcharda i ušao u pozadinu priče.

Naime, da bismo imali energije, fizičku i mentalnu izdržljivost na kontinuiranoj bazi, moramo svjesno poraditi na svojoj energiji, tj. na stvaranju iste. Mislim, kolika je šansa da je kolega do nas, koji je uvijek prpošan, kao mali upao u kotao čarobnog napitka kao Obelix ili popio čarobni napitak kao Asterix da bi dobio energiju?

Dakle, mi sami stvaramo i odgovorni smo za generiranje svoje energije. Pritom ne mislim samo na fizičku energiju, već i na mentalnu i emocionalnu energiju.

U čemu je kvaka? Da bi stvarali energiju, kao npr. elektrana, potrebno je uspostaviti set navika i biti ustrajan. Ovo su navike za kontinuirano stvaranje energije koje su meni pomogle da podignem svoju razinu učinkovitosti:

Spavanje

Mnoge studije pokazuju da nam je potrebno barem 8 sati sna dnevno. Istovremeno, uz bogat poslovni dan i premalo vremena za obitelj i sebe, teško je redovito odvojiti 8 sati sna. Odlazak u krevet i ustajanje u isto vrijeme, odmor od plavih ekrana bar 90 minuta prije spavanja, smanjeni unos kave i alkohola svakako pomažu u kvaliteti sna. Ako moram izdvojiti jednu naviku koja je imala najviše utjecaja na povećanje moje učinkovitosti, onda je to spavanje! Već nakon 5-6 dana 8-satnog sna, osobno sam primijetio nevjerojatnu razliku. Povećanje učinkovitosti, jasnoća, energija kroz cijeli dan, manje kave, lakši prolazak kroz popodne i sl… Ukoliko ne možete odmah prijeći na 8 sati sna, povećavajte broj sati spavanja postepeno. Također, ako meditirate, meditativno stanje se vodi kao jednako kvalitetan odmor kao i san.

Voda

Stalni unos vode vam pomaže u koncentraciji i povećanju energije. Nemojte čekati da ožednite. Usvojite naviku da uvijek imate vodu na radnom mjestu te pijte čak i kada niste žedni. Ako niste dovoljno hidrirani, krvne žile se sužavaju što vodi do povećane razine stresa. Za razliku od vode, pića bogata šećerom utječu na povećanje razine stresa nakon što se povišeni nivo šećera povuče. Zeleni čaj je također dobar.

Hrana i vitamini

Ukoliko nemate kuhara nutricionista 24/7, teško je u današnjem tempu života osigurati dovoljan unos vitamina i minerala koji nam trebaju. Napravite test tolerancije na hranu i posjetite nutricionista ako možete. Izbjegavanje ili smanjivanje unosa hrane koja vašem tijelu ne odgovara direktno utječe na razinu vaše energije. Ja sam određene namirnice ili potpuno izbacio ili smanjio na najmanju moguću mjeru te tako puno lakše prolazim kroz poslovni dan i duže ostajem u fokusu.

Energetske pauze

Prakticirajte energetske pauze tokom radnog dana. Kratko istezanje svakih par sati, ustajanje od radnog stola, kratka šetnja usred radnog dana pomoći će vam da kad se vratite za radno mjesto da imate više energije. Osobno prakticiram da svakih sat vremena napravim kratku pauzu, ustanem od stola, istegnem se, popijem vode. To prakticiram čak i kada sam u najvećem fokusu. Ponekad vas jednostavno krene, uđete u taj flow i ostanete tako nekoliko sati…i to je ok. Međutim, bez pauza i obnavljanja energije, nakon što izađemo iz te zone često potrošimo tu akumuliranu energiju i teško se vratimo na fokusiran i učinkovit rad. Češće pauze meni omogućuju da protegnem taj osjećaj zone na cijeli dan.

Sve navedeno je zdrav razum. Isto tako „Common sense is not always common practice“. Ako usvojite neke od ovih ideja i prakticirate ih svakodnevno, to može dovesti do drastičnog povećanja vaše energije.

Koje su vaše navike koje ste usvojili za povećanje energije i učinkovitosti? Primjenjujete li nešto od ovoga? Ako ne, koji je navika koju možete primijeniti?

Share This