Zašto je coaching leadership dugoročno bolji za vas i kompaniju? Kada angažirati coacha u kompaniji?

U seriji Billions, mogli ste primijetiti da firma ima internog performance coacha, Wendi Rhoades. Wendin zadatak je da te mlade, briljantne i ambiciozne ljude održi na visokoj razini učinkovitosti.

Prijateljica i kolegica se nedavno zaposlila kao interni coach u jednoj od najvećih tehnoloških firmi na svijetu. Firma strelovito raste i manageri koje zapošljavaju su vrhunski u svojim tech područjima i organizaciji tog dijela poslovanja. Oni istovremeno upravljaju organizacijama od nekoliko tisuća zaposlenih. Ta firma je prepoznala da nemaju svi nužne vještine vođenja timova i pojedinaca te su zato odlučili zaposliti internog coacha da radi sa leaderima na razvoju tih vještina, ali i na razvoju timova.

Firma u kojoj sam radio dugi niz godina je prigrlila kulturu coachinga i svojevremeno su svi voditelji timova u kompaniji, koja broji preko 40.000 zaposlenih, prošli kroz interni coaching trening. Ta promjena je naravno išla od CEO-a kompanije. Imao sam prilike kroz godine biti coachan i voditi ljude kroz coaching.

Kao mladom voditelju na početku karijere, odgovaralo mi je da mi šef bude direktivan. Trebalo mi je da mi netko tada kaže što, kada i kako napraviti. Šef je uvijek imao brzo i efikasno rješenje problema. Kako su rasle moje kompetencije i motivacija, imao sam prilike vidjeti da mi je sa tim istim šefom koji je imao isključivo direktivan stil vođenja bilo sve zahtjevnije raditi.

Promjenom šefa koji je primjenjivao coaching u svom pristupu ja sam jednostavno procvjetao.

U čemu je razlika?

Moj šef sa coaching pristupom je ulagao dodatno vrijeme u svoj leadership. Kako? Kroz coaching situacijsko vođenje bi me doveo do rješenja s kojim sam ja zadovoljan, a koje je istovremeno primjenjivo i optimalno. Na taj način, ja sam rastao na vlastitim snagama, a raslo je moje i samopouzdanje i motivacija.

Isto sam primjenjivao i sa timovima koje sam ja vodio. Često vam zaposlenik dođe s problemom ili izazovom za kojeg vi znate rješenje. Jednostavno je samo reći napravi to i to! I (mislite da je) problem riješen. Međutim, što se događa kada vaš zaposlenik slijedeći puta ima problem? Hoćete li mu opet davati gotova rješenja i tako mu rezati krila? Ubijati motivaciju, kritičko promišljanje i utjecati na samopouzdanje?

Hoćete li mu dati ribu ili ćete ga naučiti loviti je?

Zahtjevnije jest, ali dugoročno je svakako isplativije (i za vas, i za kompaniju i za zaposlenika) da se svemu pristupi kroz coaching princip. Zašto?

  • Tako ćete zaposleniku pomoći da sam dođe do rješenja
  • Postati će samostalniji i samopouzdaniji
  • Potaknut ćete ga daljnji razvoj i učenje
  • Imat ćete međusobno povjerenje i poštovanje te dobru komunikaciju (što su preduvjeti kvalitetnih odnosa timskog rada, a za ostvarivanje ciljeva i dobrih rezultata)
  • Zaposlenik će postati zadovoljniji i velike su šanse da na dulje staze ostane u kompaniji čime se kompaniji štedi novac, a i vaši živci
  • Vi ćete s vremenom imati manje pitanja i njegovih poziva te ćete se moći fokusirati na ono što doista jest vaš posao, samim time imat ćete više i mira i više vremena

Što ako možda nemate coaching vještine usmjerene na leadership i kada je dobro za vas i kompaniju da angažirate coacha?

  • Uzmimo primjerice situaciju kada imate talentiranog zaposlenika kojeg ste unaprijedili i koji se sada mora boriti na dvije fronte. Mora se dokazivati svojim dojučerašnjim kolegama i kolegicama kao voditelj, ali mora se i izboriti za svoje mjesto na „višem“ stolu gdje ga svi gledaju kao mladog kolegu. Poznato? Ponekad upali i ona, „snađi se druže jer i ja sam bio u tvojoj koži pa vidi me danas“?!
  • Druga situacija, vrlo česta jest da se događa to da ponekad imate vrhunske talente u timu, ali nemate timsku suradnju jer se dva člana tima ne podnose.

U obje situacije, zaposleni se nisu uvijek spremi otvoriti voditelju jer istovremeno žele opravdati ukazano povjerenje.

Ako u takvim situacijama ne omogućite interni ili eksterni coaching potencijalno možete izgubiti taj talent koji ste dugo njegovali i pripremali za određenu poziciju.

  • Jedna od vrlo čestih situacija može biti i da zaposleni ima kompetencije za riješiti izazov ili problem, ali ih nije uvijek svjestan. Tada se coachingom postižu čuda u dosta kratkom periodu.

Koje su prednosti (eksternog) coacha?

Coach je nepristran i svemu pristupa s objektivno. Istovremeno, zaposlenik može sa coachom pričati otvoreno o svim izazovima i nesigurnostima bez da bude „osuđivan“ od šefa.

Sve to dovodi do kvalitetnog razvoja zaposlenika, njegovog i u konačnici vašeg zadovoljstva jer snaga svake kompanije leži upravo u ljudima.

Kao vi gledate na coahcing? Ulažete li u coaching vještine vaših voditelja? Koristite li se uslugama vanjskih coacheva?

Tvrtke koje dugoročno ulažu u razvoj svojih ljudi, koriste i jedno i drugo.

Ako imate kakvih dodatnih pitanja javite mi se, tu sam za vas.

Share This